Saturday, December 02, 2006

Opgør med enhedstænkning?

Hvad mener filosoffen Gianni Vattimo med il pensiero debole, den svage tænkning? Han taler om den svage tænknings modsætning, il pensiero forte, den stærke tænkning, som tænkningen med forbillede i kognitiv deduktion, og det lader os ane en opklaring. Vattimo lægger afstand fra metafysikken, der vil tænke væren ud fra nogle første principper, og han lægger op til en hermeneutisk tilgang, hvor f.eks. hver situation anerkendes at skulle tolkes ud fra sin egen logik i sin kulturelle, historiske kontekst.

Vattimo ser sig selv som en del af postmodernismen og lægger direkte afstand fra Lyotard påstand fra 1978, om at postmodernismen er passeret. Han beskriver postmodernismen som en bevægelse væk fra faste grænser for virkeligheden. Det er skellet mellem virkelighed og fiktion, simulation osv., der ebber ud, fortaber sig. Der er en tendens til, at gengivelse og anden simulation har fået en samtidighed med virkeligheden, bl.a. igennem fjernsyn, radio, Internet mm. Alt rundt om os sker i real tid. Og det, der er fiktion, får lov at fremtræde, som var det virkeligt - og det simulerede eller fiktionen tenderer at få samme status af virkelighed ved måden, det præcenteres, skaber et fælles referencepunkter i vores samtaler, bliver debateret og underkastet moral osv. Det er tendensen til at gøre historien simultan igennem f.eks. nyhedsdækningen og film, idet historien finder sted i en situation, hvor historicitet som diakroni, som en fast kausallitetslinje, flyder ud i intet. Den svages tænknings opgave bliver at medtænke disse nye aspekter, der synes at kendetegne vores virkelighed. Vattimo kritiserer den metafysiske forståelse af historien, hvor den tillægges en uniform tolkning, den forstås som havende en ideel udlægning. Dette, mener Vattimo, afslører sig som midler til at disciplinere og berolige, og han påpeger, at disse ikke længere er nødvendige inden for de aktuelle rammer:

”I concetti reggenti della metafisica – come l’idea di una totalità del mondo, di un senso unitario della storia, di un soggetto autocentrato capace eventualmente di appropriarsene – si rivelano come mezzi di disciplinamento e rassicurazione non più necessari nel quadro della attuali capacià di disposizione della tecnica.” (Vattimo, 1983: 18).

Man kan sige, at Vattimo vil have os til ikke fascistisk at følge og blindt tro på en tolkning af historien, men at anerkende dens flertydighed og mulighed for mangfoldig fortolkning - det modsatte er passiverende. Vattimo peger på, at man kun kan undgå den passiverende, metafysiske tendens ved at være åben over for en svagere form for tænkning:

”A questo rischio, a cui soggiare in definitiva il pensiero dialettico, utopico o negativo che sia, si sfugge solo se si associa alla critica della metafiscica come ideologia legata all’insicurezza e al dominio che da essa deriva la radicale ripresa del problema dell’essere...” (Vattimo, 1983: 18).

Det Vattimo, ligesom Heidegger, peger på, er, at man må gentænke, hvordan væren er; hvordan den fremstår, hvad betydningen er i dens fremståen og på hvilken måde, den er. Vattimo vil væk fra er en forståelse af væren med forbillede i måden, ting er på. Det jeg vil kalde den enkeltes levede væren, den sociale væren mm. adskiller sig fundamentalt fra den måde, ting er på. Og jeg vil tillade mig at stoppe med Vattimo, inden det bliver en regulær gennem og i stedet fabulere lidt over motivet i Vattimos gentagelse af et metafysikopgør. Hvad kan vi bruge det til? Jo, for mig indikerer det et behov for at åbne sig op for en flerhed af modeller, teorier eller syn på verden, fænomener og virkeligheder. Det indikerer, at det er utilstrækkeligt at ville indfange og forstå verden ud fra blot een model. Her kan en magtanalystisk tilgang måske hjælpe, idet den kan sætte ord på det fænomen, at en model på virkeligheden fremdrager visse aspekter af denne virkelighed, et andet andre, og det ikke nødvendigvis er muligt at komme med udtømmende overvejelser over, hvilken en, der er at foretrække frem for en anden. Dette er ikke et kampråb til opgivenhed, men et opråb om at lytte efter, ikke at bruge en teoretisk kæphest til at skærme sig af fra andre tilgange og måder at se tingene og sammenhængene på. - M.L.

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

If you want to improve your knowledge simply keep visiting this site and be updated with the most recent news posted here.
My weblog ... her explanation

5:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Howdy! I could have sworn I've visited this blog before but after going through some of the posts I realized it's new
to me. Nonetheless, I'm certainly happy I discovered it and I'll
be book-marking it and checking back frequently!
My weblog explained here

9:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

Your means of explaining the whole thing in this post is in fact pleasant,
all be capable of easily understand it, Thanks a lot.
Here is my homepage : My Explanation

10:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say
that I've truly loved surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

Here is my page :: canadian online pharmacy

10:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest
to my friends. I'm sure they will be benefited from this site.

My webpage ... green tea powder

12:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you could do with some pics to drive the message home a bit,
but other than that, this is fantastic blog. A
fantastic read. I'll certainly be back.

Also visit my blog post ... gnc

1:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

whoah this blog is magnificent i really like studying your articles.

Keep up the good work! You already know, lots of persons
are searching round for this information, you could help them greatly.


my web site; her latest blog

2:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful,
let alone the content!

Visit my blog :: free minecraft download

8:15 PM  
Blogger oakleyses said...

moncler, parajumpers, moncler, pandora charms, moncler, ugg, hollister, oakley, canada goose, air max, converse, swarovski, pandora jewelry, louboutin, hollister clothing store, toms shoes, moncler, swarovski crystal, links of london, converse shoes, gucci, supra shoes, air max, moncler, thomas sabo, ugg, coach outlet store online, louis vuitton, vans, karen millen, moncler, montre homme, canada goose, iphone 6 cases, rolex watches, juicy couture outlet, pandora charms, moncler outlet, hollister, timberland boots, wedding dresses, baseball bats, juicy couture outlet, ray ban, ralph lauren, lancel

1:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

2015-10-13 xiaozhengm
michael kors outlet online
Louis Vuitton Outlet High Quality
coach outlet
canada goose outlet
ugg boots
Air Jordan 3 "Infrared 23"
cheap ugg boots
Red Bottom Shoes Christian Louboutin
ugg boots
coach factory outlet
jordans for sale
louis vuitton outlet stores
Jordan Retro 13 Pink And Grey
true religion jeans
michael kors handbags
Coach Coupons In Coach Outlet Store Online
Polo Ralph Lauren Factory Outlet
louis vuitton handbags
ugg boots outlet
celine bag
canada goose jackets
Michael Kors Outlet Discount Purses Online
Discount Clearance Coach Outlet Handbags
ralph lauren uk
coach factory outlet
Nike Lebron James Shoes For Sale
uggs australia
Cheap Real Louis Vuitton Handbags
Authentic Louis Vuitton Handbags Cheap Sale
cheap jerseys

12:39 PM  
Blogger Unknown said...

moncler pas cher
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
denver broncos jerseys
louis vuitton outlet
abercrombie and fitch
timberland outlet
timberland outlet
michael kors
201612.15wengdongdong

9:27 AM  
Blogger 5689 said...

pandora jewelry
ralph lauren uk
golden goose shoes
ferragamo outlet
new nike shoes
jordan shoes
supreme shirt
adidas outlet
ugg boots clearance
issey miyake
zzzzz2018.8.18

3:00 AM  
Blogger Unknown said...

kd 10
links of london
links of london
coach outlet store
goyard
iniki
off white
hermes belts
asics shoes
nike epic react flyknit

5:10 AM  

Post a Comment

<< Home