Saturday, December 16, 2006

Radiomontage eller "musique concrète"

Det har i særlig grad fascineret mig at forsøge at skabe rum af lyd. Det er opstået ud fra den simple iagttagelse, at rum kan sanses uden at blive set. Tilbagekastninger og genklage fortæller om materialitet, stoflighed, hårdhed og rumstørrelse. Dertil muligheden for at skabe rumoplevelser i noget, der bliver et fiktivt rum, når forskellige rumklange kombineres og nye reallyde sættes til. Lad dette være iscenesættelsen, så har man situationen for den perfekte samtale i en radiomontage som en kombination, der har muligheden for næsten at blive musik.
Else Marie Pade har sagt, at ”…hele dagliglivet, der omgiver os, er musik,… her omformer man [så] lydene i et musikalsk kompositorisk forløb og indordner dem i ganske bestemte rytmer og klange.” Else Marie Pade har netop i sine tidlige radiomontager brugt reallydene kompositorisk, og som sådan er der meget at lære af hende. Det samme gælder for Karlheinz Stockhausens musik og Pierre Schaeffer, som introducerede begrebet musique concrète; i øvrigt må i dansk sammenhæng nævnes Per Højholt som inspiration til brugen af stemmens poesi i lydcollagen, som det, der danner overgang fra musik til sprogligt indhold.
På et tidspunkt i denne leg med reallydenes musik dukker spørgsmålet op om, hvad der er musik, og hvad der ikke er det. Hvis det, at dagligdagslydene ordnes, sættes i system og komponeres, skaber musikken; hvis reallyd kan skabe rumoplevelser, der forklarer og indikerer den rummelige situation, og reallyden kommer til at udgøre musik, så vil der opstå grænsetilfælde, hvor man ikke kan høre forskel på den uforarbejdede lyd og musik? Vi vil møde eksempler på ikke at vide, hvor grænsen går for, hvornår noget er arrangeret og dermed musik, fordi allerede det at opsøge bestemte lyde, er at arrangere.
Det er ikke et spørgsmål, der nødvendigvis skal besvares, men det er interessant at holde op som pejlemærke i skabelsen af radio. Det foranlediger til at sætte lyden i scene, at manipulere og danne en komposition, for hvornår hvilke lyde skal falde ind, og få lydbilledet til at leve og spille.
Idet lyden er manipuleret og designet, har den fjernet sig fra at være ren reallyd, og den er her ikke længere tilfældighedernes sammenspil i virkeligheden, men en arrangeret opsætning. Denne arrangerede lyd er på den anden side et endnu bedre udtryk for verden, for den skærper vores lytten og får os til at høre det, vi ellers ikke ville høre. Hvis vi tillader os at være polemiske, er den derfor mere virkelig, end hvis den ikke var arrangeret, fordi kompositionen retter vores opmærksomhed og gør, at der bliver lagt mærke til det, der ellers var forblevet ubemærket.
Rytmer blander sig og skaber musiske rumoplevelser med rytme og struktur parallelt til arkitekturens visualisering af rytme og struktur. Rummene er ikke ydre, men indre forestillinger og oplevelser hos lytteren. Når reallyden blander sig med samtalen, og reallydenes musik så at sige blander sig og går i samspil med de talende stemmer, når reallydene bliver til mere end blot udfyldning af stemmens pauser, idet de overskrider, så er det, at lydmontagen begynder at hæve sig.
- M.L.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jeg tror, forskellen mellem musik og ikke-musik er intentionen: Er dette 'villet' musik eller ej...

J.F.K.

5:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Og til det mere 'virkelige' i musikken fremfor reallyden vil jeg sige: Dette kan kaldes en sublimering eller et forsøg på at fremtrække reallydens substrat. Derved får vi et substrat af det virkelige - og måske noget hyper-virkeligt...?
J.F.K.

5:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ja, J.F.K., det er godt set. En af mine næste posts kommer nok til at handle om hyper-realitet, og hermed forstår jeg netop det, at det virkelige er fremhævet (gennem manipulationen) og bliver lagt mærke til i dets virklighed, og dermed bliver det mere virkeligt eller hyper-virkligt. En sjov tankeleg. - M.L.

10:58 AM  
Blogger jeje said...

nike roshe run
cheap jordans
canada goose jackets
louboutin shoes
adidas yeezy
michael kors outlet clearance
golden goose
canada goose jackets
prada shoes
ralph lauren outlet

4:59 AM  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.18
christian louboutin shoes
pandora
adidas ultra boost
fitflops sale clearance
pandora
true religion jeans
canada goose jackets
moncler outlet
jordans
ferragamo shoes

3:00 AM  
Blogger jeje said...

jinyi922
true religion jeans
ugg boots clearance
coach handbags
ray ban sunglasses
coach factory outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
pandora outlet
pandora charms
red bottom shoes

3:25 AM  
Blogger Unknown said...

kate spade outlet
bape hoodie
supreme clothing
asics gel kayano
off-white
timberland outlet
coach outlet
michael kors outlet
golden goose
lebron shoes

5:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

fear of god
off white shoes
palm angels t shirt
Travis Scott Jordan
kyrie irving shoes
palm angels
golden goose slide
yeezy
off white outlet
jordan travis scott

5:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

off white
supreme
kyrie 8
nike sb
goyard outlet
ggdb sneakers
bape hoodie
supreme hoodie
jordan shoes
supreme

1:47 PM  

Post a Comment

<< Home