Sunday, December 17, 2006

Simulacrum

Den italienske filosof Mario Perniola har beskrevet to filosoffers forståelse af værens manifestation for mennesket. Den ene er Heidegger, den anden Klossowski. De er grundlæggende uenige. Heidegger hævder, at mennesket har direkte tilgang til væren, og at fænomen og væren er det samme. Hermed tager Heidegger afstand fra en klassisk platonisk tankegang, der tænker væren som noget, fænomenerne forvrænger, tilslører og lægger sig imellem erkendelsen og væren, så mennesket reelt ikke har adgang til det sande, væren.
Klossowski mener, at det at vende tilbage til tingenes i sig selv er umuligt. Tingene i sig selv er simulacra, de er ikke fænomener, de er kopier af noget, der aldrig har eksisteret. De er tilsynekomst af det, der ikke eksisterer, og indirekte afvises dermed det metafysiske begrebspar, virkelighed og repræsentation. Al tilsynekomst refererer vedvarende til kopier, og de refererer til noget uden for sig selv, til gentagelse og er simulacrum. Gentagelse er et dunkelt begreb hos Klossowski. Begrebet forudsætter en del teoretiske slutninger, hvor en af måderne at forklare det er at henvise til, at den oprindelige repræsentation af væren gentages og gentages, men i forglemmelse af, at det er gentagelser, og Klossowski mener ikke, det giver mening at spørge tilbage til, hvad det oprindeligt var gentagelse af.
På hver deres måde afviser Heidegger og Klossowski altså den begrebslige skelnen mellem den sande verden og den tilsyneladende verden. Men hvor Heidegger udvikler en positiv forståelse af vores mulighed for at begribe verdens væren, er den mere negativt formuleret af Klossowski. For ham udstrækker tilsynekomst sig over al væren. En af grundene til, at simulacra kan synes som væren, er forglemmelsen af gentagelsen, oblivion, iflg. Klossowski (Perniola, 2000: 183).
Arketypen på simulacrum er fjernsynets gentagelse af verden, ikke som repræsentation, men med egen ret, som simulacrum. Ingen forveksler det med virkelighed, men det tages alvorligt og er noget reelt i sig selv. Det er en fælles intersubjektiv referenceramme og som sådan et virkeligt fænomen.
Hvis Klossowskis tankegang overføres til subjektets forhold til sig selv og selverkendelsesforhold, kan subjektet forstås som simulacrum, der ikke når ind til sig selv, men for hvem, der heller intet er at nå ind til, da der ikke er et noget at drage frem og afsløre. Men subjektet er samtidig heller ikke i overensstemmelse med sig selv, det er ikke identisk, men altid skævvredent, ude af sig selv, i angst, stræben og i søgen. I forlængelse af Nietzsche skriver Klossowski et sted:

”… il n’y a ni sujet, ni objet, ni vouloir, ni but, ni sens – non pas à l’origine, mais maintenant et toujours. // Les notions de conscience et d’inconscience formées à partir de ce qui serait responsable ou irresponsable, supposent toujours l’unité de la personne du moi, du sujet – distinction purement institutionnelle, passée de ce fait dans les considérations psychiatriques.” (Klossowski, 1969: 66-7).

Med andre ord afviser Klossowski grundlaget for at tale om et subjekt, og han fortsætter med, at begreberne som bevidst og ubevidst, forestillinger om subjekt og identitet, alle er begreber, som psykiatriens erfaringer har vist ugyldige. – Idet vi altså ved, at man ikke finder sit selv eller sit subjekt, men at det trods denne erkendelse stadig er en virkelig bestanddel af vores verden, så synes selvet, ligesom fjernsynet at være en kerneeksempel på et simulacrum – det er manifestation af noget, der ikke eksisterer i sig selv i Klossowskis forstand.
– M.L.

5 Comments:

Blogger oakleyses said...

moncler, parajumpers, moncler, pandora charms, moncler, ugg, hollister, oakley, canada goose, air max, converse, swarovski, pandora jewelry, louboutin, hollister clothing store, toms shoes, moncler, swarovski crystal, links of london, converse shoes, gucci, supra shoes, air max, moncler, thomas sabo, ugg, coach outlet store online, louis vuitton, vans, karen millen, moncler, montre homme, canada goose, iphone 6 cases, rolex watches, juicy couture outlet, pandora charms, moncler outlet, hollister, timberland boots, wedding dresses, baseball bats, juicy couture outlet, ray ban, ralph lauren, lancel

1:29 AM  
Blogger chenlina said...

chenlina20160705
louis vuitton outlet stores
cheap oakley sunglasses
jordan retro 11
jordan 11 concord
louboutin
air force 1
running shoes
louboutin pas cher
ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
nike free runs
michael kors outlet store
coach outlet store online clearances
ray ban sunglasses
tods outlet online
louis vuitton outlet
coach outlet online
giuseppe zanotti sandals
ralph lauren outlet
rolex submariner
burberry outlet
hollister clothing
lebron shoes
toms shoes
coach outlet online
nike roshe run women
louis vuitton handbags
adidas yeezy
louis vuitton outlet
adidas yeezy 350
pandora outlet
ralph lauren uk
jordan 3 white cenment
oakley outlet
abercrombie outlet
oakley outlet
fitflops shoes
replica watches
coach outlet
nfl jerseys wholesale
as

3:10 AM  
Blogger jeje said...

jinyi922
true religion jeans
ugg boots clearance
coach handbags
ray ban sunglasses
coach factory outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
pandora outlet
pandora charms
red bottom shoes

3:25 AM  
Blogger Unknown said...

adidas ultra boost
paul george shoes
balenciaga triple s
nike flyknit trainer
gucci belt
kevin durant shoes
curry 4
yeezy wave runner 700
golden goose francy
nike sneakers

5:11 AM  
Blogger Unknown said...

www1019
christian louboutin outlet
pandora outlet
clarks shoes
moncler outlet
nike clothing
ugg boots
manolo blahnik
canada goose outlet
coach outlet
ugg outlet

8:21 AM  

Post a Comment

<< Home