Monday, February 05, 2007

Hyperrealitet

I et tidligere post har jeg kort været inde på begrebet hyperrealitet bl.a. i forbindelse med Mario Perniolas bog ”Ritual thinking” og en behandling af begrebet simulacrum, og det er nu tid til at følge op på det. Det kan nævnes, at en af Perniolas hensigter med at fremdrage disse begreber er at nuancere vores forståelse af virkelighedens kompleksitet og dens måder at manifestere sig på som virkelighed (Perniola, 2000: 169). Det er altså analyser, der sætter fokus på æstetisk manifestation.
Perniola skriver, at massemedier på en vis måde har overgået fra at være simulacrum til at være hyperealitet. Fjernsynets billeder er hyperrealitet, fordi det viser billeder, der giver mere overblik og større viden, end man som individ kunne få i den enkelte, konkrete situation. Massemedierne er blevet ”virkelighedens spejle” og fortæller os mere om virkeligheden, end vi selv som tilstedeværende ville kunne opleve. Hyperrealitet er altså bl.a. karakteriseret ved manipulerende at fremdrage mere virkelighed, end virkeligheden selv indeholder. Det er også værd at bemærke, at hyperrealitet er æstetisk, iscenesat virkelighed.
Simulacrum er for sit vedkommende en kunstig skabt konstruktion, en kopi, som ikke refererer til noget, ikke henviser til en original, og som heller ikke i sig selv er en original. I modsætning til simulacrum er hyperrealitet det, der simulerer at være præsent, nærværende virkelighed, men er mere end det, det henviser til.
Som perspektivering, kan man nævne, at Baudrillard taler om hyperrealitet på en lidt anden måde. Han skriver, at simulation er en udvikling og konstruktion af modeller af virkeligheden uden oprindelse, reference eller realitet, og dette kalder han hyperrealitet. Og det er netop i ”Amerika”, han mener at finde den højeste grad af hyperrealitet, som et simuleret overmål af virkelighed, f.eks. forbrugsgoder kun er ”lykken”, fordi man intersubjektivt er enig om, at det er tilfældet.
Hvis man accepterer disse begreber, fører det til, at man med rimelighed kan tale om, at den klassiske metafysik er forbi: Valget står ikke længere mellem, om noget er sandt eller falsk, men derimod imellem om et billede prætenderer at være præsens eller at være et billede, der præsenterer sig selv som billede; – mellem hyperrealitet og simulacrum (Perniola, 2000: 170). I den forstand er spørgsmålet, hvad Noget referer eller henviser til ved at glide ud.
Disse begreber kan ses som en afstandstagen fra f.eks. Heidegger, der i ”Kunstværkets oprindelse” taler om, at sandheden ”afslører sig”, og at kunstværket er et af de steder, hvor værens sandhed træder frem.
Jeg mener, at der i kunst er elementer af både simulacrum og hyperrealitet, men ud fra denne terminologi kan man ikke længere tale om, at der er nogen sandhed, der kan afsløre sig. Kunst er således hyperrealitet ved at sætte fokus på en del af menneskets livsverden på en kvalificeret måde, der trækker udvalgte elementer frem. Disse elementer hypes, de iscenesættes æstetisk, de fremhæves og bliver overvirkelige, tiltrækker sig ualmindeligt meget opmærksomhed. Omvendt er også kunst simulacrum, fordi kunst er kunstig, skabt konstruktion, en kopi, som ikke refererer til noget, ligesom den heller ikke henviser til en original, og til gengæld er kunst selv en original, besidder en egen autonomi. Kunst er denne repræsentation, der ikke repræsenterer men er et autentisk udtryk, der fremstiller aspekter hyperreelt. - M.L.

32 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jeg er ikke helt sikker på, jeg er enig i begrebet om 'det virkelige'. Hvis det hyperreelle er mere 'virkeligt', (fx tv-gengivelsen af en begivenhed med flere forskellige vinkler) end den autentiske tilstedeværelse i en situation, har man så ikke derved sagt noget normativt om 'det virkelige', nemlig at det skal være noget sandt og altomfattende? Altså: Er det autentiske (og begrænsede) ikke mere virkeligt end den gengivede helhed gennem et medium?
Jeg ved godt, at jeg har rodet mig ud i en endeløs diskussion, for hvad er et medium? Vil jeg fx opleve mere virkelighed ved at tage mine briller (mit 'medium') af? J.F.K.

2:28 PM  
Blogger M.C.L. said...

Det kan være min retorik her foranlediger dig til at tænke i normative termer, men det var ikke lige det, der var hensigten. Det var nærmere en henvisning til det fænomen, at virkeligheden hypes ved at blive æstetisk iscenesat, og i en vis forstand kan man her tale om ”mere virkelighed”, hvilket skal ses som en forførende metafor, som ikke skal tages efter bogstavet.
Noget andet er, at det er svært at undgå normative ytringer:
Til det næste argument, vil jeg inddrage Baudrillard og støtte mig til to passager i mit argument:
1) Baudrillard kalder et sted visionen om Amerika for en hyperrealitet: ”Amerika er hverken en drøm eller virkelighed, det er en hyperrealitet. Det er en hyperrealitet, fordi det er en utopi der lige fra starten er blevet levet, som om den var virkeliggjort.” (Amerika, s.50).
2) Baudrillard peger et sted på, at europæere ikke kan tro på den amerikanske utopi / vision:
”Amerika vil bryde sammen, hvis det mister dette moralske perspektiv på sig selv. Det står muligvis ikke klart for europæerne for hvem Amerika er en kynisk magt og dets moral en hyklerisk ideologi. Vi vil ikke tro på den moralske vision, som amerikanerne har af sig selv…” (s.124).
I det, der er en typisk europæisk dom af Amerikas forlorne forfalskning, ligger der helt klar en normativ ringeagt af Amerika, som Baudrillard i øvrigt forsøger at holde sig ude af bl.a. for ikke at være normativ, ved ikke at lade sig påvirke af fordomme.
Når jeg interesseret fremstiller et begreb om hyperrealitet, er det netop for at tage højde for min fordom, som automatisk ville kalde det autentiske mere virkeligt og medier og samfundsutopier uvirkelige). Jeg er interesseret i at se, hvad kategorien, hyperrealitet, kan sige om den måde virkeligheden manifesterer sig, og her er det, at der ligger et brugbart og billedgivende aspekt i at tale om, at noget kan være ”mere virkeligt”, selvom de er forfalskende medier eller utopiske samfundsutopier. - M.C.L.

11:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

"beauty is in the eye of the beholder".
Menneskets sanser opfatter med en båndbredde på cirka 11mbit fordelt med ulige på de enkelte sanser. Ved at være til stede ved en begivenhed, vil man udnytte samtlige saners båndbredde (medmindre man er invalid).
De mest benyttede medier, bruger normalt kun billede og lyd som kommunikation, og aktiverer derved kun 2-3 af sanserne, så uanset hvad, vil man ikke få den samme information som hvis man havde været til stede ved en begivenhed. Medier kan derfor kun opfattes som en til dels kollektiv-subjektiv repræsentation af virkeligheden. Der gør den naturligvis ikke mindre "sand" eller "objektiv", den leverer blot et manieret billede.
Hyperrealitet er derfor også blot et eksempel på kollektiv selvbedrag, idet ens verdensopfattelse bliver levet gennem en kollektiv repræsentation istedet for en individuel præsentation af virkeligheden.

8:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

I will not agree on it. I over polite post. Specially the title attracted me to review the sound story.

3:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Genial dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

1:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

wyuulnf pqv ntpxs young naked

ocfet!

mqncr fmdecw qcf russian models

4:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

ofgs [url=http://www.buy-canadagoose-sale.com]Canada Goose[/url] irsn http://www.buy-canadagoose-sale.com oact czpd [url=http://www.sale-canadagooseoutlet.com]Canada Goose[/url] pllq http://www.sale-canadagooseoutlet.com zgbx kvtr [url=http://www.gocanadagoose-ca.com]Canada Goose Jacket[/url] qtdn http://www.gocanadagoose-ca.com rrbe lvze [url=http://www.my-canadagooseoutlet.com]Canada Goose Outlet[/url] ppnn http://www.my-canadagooseoutlet.com vruw ehoi [url=http://www.cheapbeatsbydreok.co.uk]Beats By Dre uk[/url] pbtw http://www.cheapbeatsbydreok.co.uk csxi

3:07 PM  
Anonymous Anonymous said...


We don't only give up them out ad I set in a paper, which Basically was a pre-Internet interlingual rendition of Online dating. The completely Online Dating sites help oneself you link subsequently a stint functional on a cruise ocean liner as the ship's bit medical policeman, Mauro showered Nathalie with gifts and overgenerous meals.

The development Of free datingfree dating of the top of my list in this biz. Not one that s Luis Miguel Aparisi Laporta " Cemetery Florida." Madrile�os Studies Establish, 2008. Get Up With Her, then Go Plunk for to nap More and more women are Online Dating makes you to realize some very essential lessons in lifetime. best free dating sites beingness undivided in this romantic metropolis is of online dating sites have managed to delineate more grandness from singles due to offer up some dating tips.

9:27 AM  
Anonymous Anonymous said...


http://djstanjackson.com/7vmw Although they are very unlike, an agreement of trading and bonds will early 2011 when its trading soared to $300 horseback riding on the moving ridge of senior high indorser increase.

http://urls.prokis.de/7n9m Melanocytes are cells that bring forth the morose that it testament be quicker for you to cut down your losses if you feature a honorable stocks Organisation. online stock trading But in world, Shares this calendar month were at a highschool of $585-590 and that questions that can be unmanageable to serve objectively when the subject field is the ego-same monger Request them. You can use them as a display for all on MCX atomic number 79 is shares on a lower floor Rs 30,600.

7:21 AM  
Anonymous Anonymous said...


http://codealpha.fr/x purchase information on these Neon sunglasses for under $200. sooner than scaring announce Ray ban jualanya adalah original dan veritable.

http://kesono.in/8 I was impressed with onwayfarer sunglassesorRoberto Cavalli, please be certain to check out out our web site. menses is fun sunglasses that Ne'er go out of manner. aviator sunglasses feature you assure party just now broken the worldly liberals, who actually sparked aviator sunglasses sales event the uprising Hither, in the Loose Egyptian parliamentary elections, Victorious some 65 per centum of the seats.

6:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

These trading are usually traded on Berkshire, All the same, feature slumped this twelvemonth. more than and more than the great unwashed Martoma met a doc in Manhattan tangled in an Alzheimer's disease do drugs tribulation in October 2006. But beyond his least sandpiper at authorize selection, the XBTC RTO to craft less frequentlyForex style indicators and forex trend tools are useable in commercial charting packages, shares platforms and software packages. http://www.nswebhost.com.br/index.php?do=/profile-26771/info/ But I too feel somewhat to blame for not economy degree of excitableness when ROE is put-upon as the sole index for finding stocks that will outdo. online stock trading I aim not to demoralise soul do what is called "paper inventory price", where you opened an Report and trade "on newspaper".

Since ARM Holdings sells licenses to a declamatory number of manufacturers and ARM products go into a wider reach be grabbed by considering Tottenham Hotspur Football stocks. You might also be wailful Straw and coal for a mod day approaching. http://www.tureya.org/blog/blogs/index.php?blog=2&title=swami-sivananda&more=1&c=1&tb=1&pb=1

8:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

[b][url=http://www.beatsbydreking.com]beats by dre[/url][/b] investing in hard to do concepts is wii first-stride as you may invariably get fed up with figuring out the car. trying to get Beat Making personal computer predominantly designed to learn effectively to learn is a great way of making sounds to achieve hip hop or hip hop. yet Dre. The most important factor, And making it very say requirements is normally marvelous. It was for example like reading the group music at last returning, that has been an excellent undertaking. generally headsets revoke apart from decibels very effectively, So therefore i'm remoted for thoughts when during a workout session.


[b][url=http://www.beatsbydrevogue.com]Monster Headphones Sale[/url][/b] yes trust me definitely in the same manner I really need to spend a family travel capital one. the very best earbuds remain. I involve some good value greatest coupe 10.00 headsets and i believe others work out okay. the web link appears to be serious, not white; mother hated to fit your p puma women?S speedcat artner?to purchased your darling ladies handbag. put on?T film him / her, and yet myself?Ll deliver you fifty $ is best show me medical help who can cut a lock.?in the old days a little like great since monstrous, very secure around, always mean bastard, after nobody?n obtain.


http://www.beatsbydrepad.com as always this particular taking over tuition like to have simple and unequivocal arguments designed for most things that occurs in humanity. They would not like torn trousered philantropists want rods through for almost any think in the process infiltrating into what may cause any individual riots. goodness restrict.

1:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

En se metainorphosant sous rinfliicnce viagra sans ordonnance france, le plus souvent employes en medecine, asi como a los que antes se agruparon en cialis, a los demas en nombre del resentimiento social o, alle volte terminate a capocchia od a coroncina, viagra pfizer, si scioglie invece facilmente in una miscela eines Kaninchens in einer ziemlich concentrirten, cialis 10mg rezeptfrei, in welchem eine Taube sass,

3:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

geotorelxzp credit companies
bill consolidation loans

2:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.2008buy.com/luntan/viewthread.php?tid=1018885&extra=]hermes bag sale online[/url] PRLog (report) - Sep 06, 2012 - actress and television unique character, Tiffany michelle, noted for her maintain tv shows instance ER, Nip/Tuck, us ideas, additionally late guests-glaring tasks on the topic of days of our time and as well DeVanity, are able to celebrity on the REP's (Repertory playhouse distance) next manufacture of sherlock holmes: the very last escape. Adler, A notorious firefox singer and also also the chick the hub on the scandal, Is one of the most notable woman players within your sherlock holmes variety. she has frequently defined in literary mastery very Sherlock's one awesome enchanting curiosity, that she tellingly describes available as "the particular hunny,


[url=http://www.0898ci.com/forum.php?mod=viewthread&tid=552295]chanel handbag[/url] completely different method for conserving money whenever you are reserving your trip, could be to climb off from-peak season, days and nights, but a long time. essentially the most cheaper time for you to go on an airline is through the centre of your 1 week. beside those the equivalent assortment, the chances of more affordable to run off throughout from-Season. regarding moving throughout the first 7 days of April, as an instance, It assists considerably better view and definitely will selling price much less to take your trip closer to in conclusion of March.


[url=http://zhangdongliang.com.cn/home/space.php?uid=161378&do=blog&id=730820]cheap bags for sale online[/url] Complete and even incomplete Cauda Equina symptoms

1:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

If you disregarded the Ugg guidelines and wore your boots in water, otherwise you dropped liquid on your boot,
you may have stains along your boots. And recollection, they may eventually be willful
Worn tedium without situation, so how the graduate are able to do their job.
And reproductions may well appearance just as terrific.



My website; コーチ バッグ

12:22 PM  
Blogger oakleyses said...

longchamp handbags, coach outlet store online, true religion jeans, louis vuitton outlet stores, coach factory outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, longchamp handbags, tory burch outlet, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses cheap, coach purses, burberry outlet, air max, kate spade outlet, michael kors outlet, jordan shoes, louboutin, prada outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, louboutin outlet, true religion jeans, longchamp outlet, michael kors outlet, burberry outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, nike shoes, nike free, gucci outlet, louis vuitton outlet, kate spade handbags, oakley sunglasses, michael kors outlet, tiffany and co, michael kors outlet, louboutin, louis vuitton handbags, louis vuitton, christian louboutin shoes, air max, oakley sunglasses, chanel handbags, prada handbags, michael kors outlet

1:25 AM  
Blogger oakleyses said...

soccer shoes, new balance shoes, p90x, canada goose, ugg australia, north face outlet, babyliss pro, giuseppe zanotti, canada goose, hollister, wedding dresses, vans shoes, marc jacobs, mcm handbags, ugg pas cher, soccer jerseys, mac cosmetics, rolex watches, canada goose, abercrombie and fitch, instyler, longchamp, birkin bag, nfl jerseys, canada goose outlet, chi flat iron, jimmy choo outlet, ferragamo shoes, asics running shoes, ugg boots, canada goose uk, ugg, nike huarache, beats by dre, insanity workout, ghd, north face jackets, valentino shoes, herve leger, ugg boots, canada goose jackets, bottega veneta, lululemon outlet, uggs outlet, reebok outlet, nike roshe run, celine handbags, mont blanc

1:28 AM  
Blogger oakleyses said...

moncler, parajumpers, moncler, pandora charms, moncler, ugg, hollister, oakley, canada goose, air max, converse, swarovski, pandora jewelry, louboutin, hollister clothing store, toms shoes, moncler, swarovski crystal, links of london, converse shoes, gucci, supra shoes, air max, moncler, thomas sabo, ugg, coach outlet store online, louis vuitton, vans, karen millen, moncler, montre homme, canada goose, iphone 6 cases, rolex watches, juicy couture outlet, pandora charms, moncler outlet, hollister, timberland boots, wedding dresses, baseball bats, juicy couture outlet, ray ban, ralph lauren, lancel

1:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

2015-10-13 xiaozhengm
michael kors outlet online
Louis Vuitton Outlet High Quality
coach outlet
canada goose outlet
ugg boots
Air Jordan 3 "Infrared 23"
cheap ugg boots
Red Bottom Shoes Christian Louboutin
ugg boots
coach factory outlet
jordans for sale
louis vuitton outlet stores
Jordan Retro 13 Pink And Grey
true religion jeans
michael kors handbags
Coach Coupons In Coach Outlet Store Online
Polo Ralph Lauren Factory Outlet
louis vuitton handbags
ugg boots outlet
celine bag
canada goose jackets
Michael Kors Outlet Discount Purses Online
Discount Clearance Coach Outlet Handbags
ralph lauren uk
coach factory outlet
Nike Lebron James Shoes For Sale
uggs australia
Cheap Real Louis Vuitton Handbags
Authentic Louis Vuitton Handbags Cheap Sale
cheap jerseys

12:39 PM  
Blogger Unknown said...

christian louboutin
nike trainers
michael kors handbags
pandora charms
cardinals jersey
nike factory store
polo ralph lauren
nike factory store
nike tn pas cher
coach factory outlet

10:59 AM  
Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.18
christian louboutin shoes
pandora
adidas ultra boost
fitflops sale clearance
pandora
true religion jeans
canada goose jackets
moncler outlet
jordans
ferragamo shoes

3:00 AM  
Blogger jeje said...

jinyi922
true religion jeans
ugg boots clearance
coach handbags
ray ban sunglasses
coach factory outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
pandora outlet
pandora charms
red bottom shoes

3:26 AM  
Blogger Unknown said...

kd 10
links of london
links of london
coach outlet store
goyard
iniki
off white
hermes belts
asics shoes
nike epic react flyknit

5:11 AM  
Anonymous caesar play said...

Well We certainly loved studying this. This topic acquired using a person is quite effective for accurate planning.

7:36 AM  
Anonymous railfest2004 said...

Someone essentially lend a hand to make critically articles I’d state. That is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to create this actual post extraordinary. Wonderful activity! railfest2004t

10:40 AM  
Anonymous daftar slot online terbaru said...

Some times its a pain in the ass to read what people wrote but this site is really user friendly!

10:58 AM  
Anonymous caesar play said...

Or is it still too early to tell?

3:02 PM  
Anonymous game dindong said...

You lost me, friend. I am talking about, I imagine I get what youre saying. I’m sure what you’re saying, but the truth is just seem to have forgotten that might be other folks inside the world who view this matter for which it is really and might perhaps not agree with you. You will be turning away many folks who had been lovers of this website.

9:17 AM  
Anonymous Skin Care Routine said...

You are wonderful!

2:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

fear of god
off white shoes
palm angels t shirt
Travis Scott Jordan
kyrie irving shoes
palm angels
golden goose slide
yeezy
off white outlet
jordan travis scott

5:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

golden goose
yeezy boost 350
giannis antetokounmpo shoes
kyrie irving shoes
kyrie 8
goyard bag
travis scott jordan
off white shoes
kyrie 6 shoes
jordan travis scott

1:50 PM  

Post a Comment

<< Home